Editor článků - Gutenberg

Ve WordPress 5.0 byl původní editor obsahu nahrazen zbrusu novým editorem pojmenovaným Gutenberg.

Tento editor nahradil původní klasický editor, který se k editaci článků používal. Nový editor nepracuje pouze s formátovaným textem, ale pracuje i s obsahovými bloky, které mají specifické funkce a nastavení. V tomto návodu si jednotlivé funkce projdeme a ukážeme si, jak editor používat.

Proč je nový blokový editor lepší než klasický editor?

  1. Editor nabízí mnoho funkcí, které původní editoru neobsahoval. V původním editoru například k tvorbě tabulek bylo nutné využít externí plugin. V Gutenbergu stačí vložit blok tabulka, vybrat si počet sloupců a řádků a máte hotovo. Následně tabulku pouze naplníte obsahem
  2. Obsahové bloky můžete libovolně přesouvat a měnit jejich pořadí
  3. Gutenberg je odpovědí na populární “page buildery” jako jsou Divi nebo Elementor a stejně jako oni, i on dokáže tvořit rozmanitější obsah a strukturu

Jak vytvořit nový článek za pomocí Gutenbergu?

V Miowebu klikněte na Přidat > Článek blogu.

Jak přidat blok do článku?

První blok na každé stránce je Nadpis.

Po jeho vyplnění si pomocí klávesy TAB nebo kurzorem myši zobrazíte možnosti přidání dalších bloků. Pokud stisknete TAB, přepne Vás editor do prvního bloku, což je ve výchozím nastavení blok odstavec. Můžete sem tedy rovnou začít psát obsah, jako do běžného textového editoru. 
Pokud nechcete, aby byl první odstavec text, napište znak "/". Editor Vám nabídne další typy bloku, které je možné využít. Z této nabídky si vyberete ten, který potřebujete, a pokračujete v editaci daného prvku a jeho obsahu.
Pokud do článku chcete následně přidat jakýkoliv další blok, klikněte vlevo nahoře na ikonku "+" a zde si vyberte, jaký blok chcete vložit. Pokud již víte, jaký blok chcete do stránky vložit, stačí napsat jeho název do vyhledávacího okénka a následně ho vybrat z nabídky níže.

Práce s bloky v novém editoru

Každý blok v rámci editoru má svůj vlastní panel nástrojů, který se zobrazuje v jeho horní části. Nabídka tlačítek se vždy odvíjí od bloku, který upravujete.

Na obrázku je panel nástrojů u bloku Odstavec, kde najdete především tlačítka pro formátování obsahu.

Kromě této nabídky nástrojů má každý blok ještě vlastní nastavení v pravém sloupci vedle editoru.

Pořadí bloků můžete měnit jejich chycením a přetažení myši nebo pomocí tlačítek nahoru a dolu na levé části bloku.

Ukládání a znovu využití bloku

Pokud na blogu (v článcích) některý blok používáte opakovaně, je možné si ho uložit a následně ho využít. Blok si stačí vytvořit a následně u něj kliknout na "Add to Reusable blocks" / "Přidat k opakovatelným blokům". Jakmile tuto možnost  zvolíte, budete vyzvání k zadání názvu tohoto bloku. Tento blok bude následně v rámci přidávání nového bloku do článku pod tímto názvem dohledatelný.

Pro příklad jsem modrý blok uložil pod názvem "Mioweb". Když nyní vlevo nahoře kliknu na "+" a zadám klíčové slovo "Mioweb", zobrazí se Vám tento blok v sekci "Opakovatelné". Všechny uložené opakovatelné bloky můžete pomocí tlačítka "Manage all reusable blocks" / "Spravovat všechny opakovatelné bloky".

Publikování obsahu a správa nastavení

Každý WordPress příspěvek (článek) obsahuje různá nastavení. Mezi nimi najdete například datum publikování, rubriky, štítky, náhledový obrázek, atd. Všechna tato nastavení najdete v pravém sloupci v záložce "Dokument" při úpravě obsahu příspěvku (článku). 

Přidávání vybraných bloků v novém editoru

Nový editor zvládá vše, co uměl původní editor. K tomu jsou zde dostupné další funkce, které pomáhají tvorbu článků urychlit.

Vložení obrázku

Je zde připravený blok Obrázek. Stačí vložit blok a nahrát obrázek nebo jej vybrat z mediální knihovny. Obrázek můžete také nahrát jeho přetažením do prohlížeče. Jakmile je obrázek nahraný, zobrazí se lišta nástrojů pro blok Obrázek a v pravé nabídce nastavení najdete položky jako alt obrázku, velikost nebo nastavení odkazu.

Vložení odkazu

Blokový editor obsahuje několik bloků, do kterých je možné vložit text. Nejčastěji používanějším bývá blok Odstavec. Všechny bloky, které umožňují vložení textu mají v panelu nástrojů ikonu pro vložení odkazu.

Vložení galerie

Blog Galerie funguje podobně jako blok Obrázek. Vložíte jej a vyberete obrázky, které chcete mít v galerii.

Vložení shortcodu

Všechny shortcody fungují stejně jako v klasickém editoru. Pro jejich vložení můžete použít blok Odstavec nebo Zkrácený zápis.

Nové bloky v Gutenbergu

Gutenberg editor sliboval vyřešení starých problémů s použitelností. Níže najdete některé vylepšení práce s obsahem, které nový blokový editor přinesl.

Přidání obrázku k textu

Nový blok Média a text umožňuje vložení obrázku vedle textu.

Tvorba tabulek

K tvorbě tabulek složí blok "Tabulka". Skrze tento blok můžete jednoduše vytvářet základní tabulky bez nutnosti znalosti HTML nebo CSS. Tabulku můžete zpětně upravovat, takže není problém přidat další sloupce nebo řádky.

Obsah s více sloupci

Více sloupců v rámci klasického editoru do této doby nebylo možné. Nový editor přináší blok "Sloupce", ve kterém si můžete obsah strukturovat do jednotlivých sloupců. Maximální počet sloupců v jednom řádku je šest.

Pomohla vám tato nápověda? Děkujeme za vaše hodnocení :-) Ouuu, stala se nějaká chyba při odesílání hodnocení. Zkuste nás prosím ohodnotit později.

Potřebujete pomoct? Kontaktujte nás Kontaktujte nás