Můj web se pomalu načítá

Nejprve je potřeba si říct, která část webu se načítá pomalu. Jestli to je v administrátorské části nastavení či editovaná stránka nebo se jedná o rychlost načítání webu z pohledu návštěvníka.

Rychlost administrátorské části webu

Pomalé načítání levého sloupce s nastavením

Máte-li pocit, že se pomalu načítá levý sloupec při editaci webu, to znamená nastavení stránek, bloků a elementů, tak toto je věcí rychlosti webhostingu a je potřeba zkontrolovat jeho parametry (v případě, že máte web přímo u Miowebu, tak tyto parametry jsou v pořádku).

Zkontrolujte parametry vlastního webhostingu. Zde uvádíme, jak jsou nastavené hostingy Miowebu - Nastavení Mioweb hostingu

Pomalejší načítání editované stránky

Rychlost načítání editace stránky však ovlivňují faktory stejné, jako rychlost načítání pro návštěvníky webu (viz níže).

Rychlost webu z pohledu návštěvníka

Pokud se váš web načítá pomalu, může to mít hned několik možných příčin. Nejčastěji je zpomalení patrné v případě využití pomalejšího internetového připojení, nebo při prohlížení webu na mobilním zařízení. Další faktory, které ovlivňují rychlost načítání jsou:

Obrázky

Nejčastější příčinou zpomalení webu jsou nepřiměřeně velké obrázky ve velikosti až několik MB. Obrázky proto obecně doporučujeme před použitím na webu optimalizovat:

1. Zmenšete rozměr obrázku

Před nahráním obrázku na web zmenšete jeho rozměr, podle toho, kde jej chcete na webu použít.

  • Obrázek na pozadí by měl mít rozměr FullHD 1920x1080 px.
  • U jiných obrázků si představte jakou bude mít obrázek šířku na webu. Šířka stránky je 970 px, takže pokud máte na stránce vložený blok se dvěma sloupci, na dvě půlky a obrázek bude na jedné polovině stránky, tak by měl mít šířku 500 px.
  • Další rozměry obrázků
  • Pro hromadné zmenšování obrázků můžete využít online aplikaci Birme.net, která je zdarma (obrázky tam nahrajete, nastavíte velikost a stáhnete je v požadovaném rozměru)

2. Zmenšete datovou velikost obrázku

Ještě než nahrajete obrázek na web, tak optimalizujte jeho datovou velikost. Pokud nemáte na toto přímo nějaký grafický editor, tak můžete využít nástroj tinypng.com, kde obrázek nahrajete a tento nástroj zmenší jeho datovou velikost a zase si jej ze stránky stáhnete zmenšený.

Obrázek zde nahrajte už v tom rozměru, ve kterém má být na webu, jinak zde si obrázek optimalizujete, ale zmenšením rozměru pak zase o optimalizaci přijdete.

Obrázek na pozadí celé stránky pak může mít datovou velikost 200-300 kB a ostatní obrázky pak menší v řádu jednotek až desítek kB.

3. Správně obrázek pojmenujte

Obrázkový soubor vždy před nahráním správně pojmenujte. Název souboru by měl být bez diakritiky, čárek a teček v názvu a také bez mezer (místo mezer použijte podtržítko_ nebo pomlčku-)

Pluginy

Další možnou příčinou zpomalení webu jsou pluginy. Doporučujeme je proto používat s rozvahou, resp. používat pouze pluginy, které jsou opravdu potřeba a máte je ověřené.

Jestli některý z pluginů neovlivňuje negativně chod webu, můžete poznat tak, že plugin při zpomalení webu deaktivujete a sledujete, zda se situace zlepšila či nikoliv.

Neaktuální verze

Rychlost webu ovlivňuje i to, jestli používáte aktuální verzi systému a jeho rozšíření. Zkontrolujte si, jestli máte aktuální WordPress, pluginy, šablony a případně je aktualizujte.

Databáze

Jestli-že máte u webu rozsáhlou databázi s několika desítkami uložených starých verzí stránek nebo třeba desítky spamových komentářů, tak potřebujete optimalizovat databázi, která významně taky ovlivňuje rychlost webu.

Instalace pluginu pro optimalizaci databáze

V administraci svého webu klikněte na symbol   W v pravém horním rohu. V levém menu vyberte Pluginy -> Instalace pluginů. Do vyhledávacího pole vložte text "WP-Sweep". U nalezeného pluginu zvolte Instalovat a následně Aktivovat.

Následně v levém menu vyberte  Nástroje -> Sweep. Dole na stránce klikněte na Sweep All a počkejte, až se vám znovu na tlačítku objeví nápis Sweep All.

Pomohla vám tato nápověda? Děkujeme za vaše hodnocení :-) Ouuu, stala se nějaká chyba při odesílání hodnocení. Zkuste nás prosím ohodnotit později.

Potřebujete pomoct? Kontaktujte nás Kontaktujte nás