Jak zálohovat web

Chcete mít jistotu, že váš web máte zálohovaný u sebe? Každý kvalitní poskytovatel webhostingu pravidelně weby zálohuje, ale pokud si chcete udělat pro jistotu svou zálohu, tak zde je postup.

Jak zálohovat svůj web

1. Optimalizace databáze před zálohou

Před zálohováním doporučujeme optimalizovat velikost databáze webu. Smažete tak spamové komentáře z webu a historii starších verzí stránek a blogových příspěvků. Díky této optimalizaci může být váš web rychlejší.

Instalace pluginu pro optimalizaci databáze

V administraci svého webu klikněte na symbol  W v pravém horním rohu. V levém menu vyberte Pluginy > Instalace pluginů. Do vyhledávacího pole vložte text WP-Sweep

U nalezeného pluginu zvolte  Instalovat a následně Aktivovat.

Následně v levém menu vyberte  Nástroje > Sweep. Dole na stránce klikněte na Sweep All a počkejte, až se vám znovu na tlačítku objeví nápis Sweep All. 

Plugin vás bude upozorňovat, že před provedením této akce byste měli web zálohovat. S pluginem máme dlouhodobě velmi dobré zkušenosti a nikdy se nám nestalo, že by optimalizace něco pokazila, tudíž z naší strany tuto potřebu nevidíme. Pokud však chcete mít absolutní jistotu, zálohu proveďte bez předchozí optimalizace databáze pomocí tohoto pluginu.

2. Zálohování webu

Instalace pluginu pro zálohu

Nyní klikněte na Pluginy > Instalace pluginů a vyhledejte All-in-One WP Migration, nainstalujte a aktivujte.

Ve WordPress prostředí v levém menu klikněte na All-in-One WP Migration.

Pokud máte web na hostingu od Miowebu, vyberte zde Pokročilé možnosti a zatrhněte zde:

  • Neexportovat spamové komentáře
  • Neexportovat revize příspěvků
  • Neexportovat šablony (soubory) - vzhledy se na našich hostinzích načítají z centralizované lokace

Pokud máte web na  externím hostingu, vyberte zde Pokročilé možnosti a zatrhněte zde:

  • Neexportovat spamové komentáře
  • Neexportovat revize příspěvků

Jakmile toto nastavíte, klikněte na tlačítko EXPORTOVAT DO > SOUBOR.

pozor

Vytvoření zálohy zdvojnásobí velikost celého webu. Díky tomu může dojít prostor na webhostingu a tím se může web znefunkčnit! Zálohy najdete v All-in-One WP Migration > Zálohy. 

Pokud máte zálohu vytvořenou, stáhněte si ji do počítače, případně na flashdisk nebo externí disk. Následně zálohu z webu smažte, aby zde zbytečně nezabírala prostor. 

Toto řešení, vzhledem k přibývajícím kybernetickým útokům, doporučujeme. Pokud by z těchto důvodů došlo k porušení online serverové infrastruktury (což nepředpokládáme), o svoje data nepřijdete a budete je mít stále k dispozici.

info

Máte-li web hostovaný u Miowebu, provádíme pravidelné zálohování vašeho webu. V souladu s obchodními podmínkami provádíme zálohy každý den a uchováváme je po dobu 14 dnů.

Pokud byste chtěli zálohu uložit na vzdálené úložiště, bude třeba si v rámci tohoto pluginu zakoupit rozšíření, které Vám tuto možnost aktivuje. V bezplatné verzi není ukládání na vzdálené úložiště k dispozici.

Obnova ze zálohy

Pokud se na webu něco pokazí nebo se chcete vrátit k webu při záloze, tak stačí u zálohy kliknout na Obnovit a tím vrátíte web zpět do doby, kdy byla vybraná záloha vytvořena.

UPOZORNĚNÍ

Plugin All-in-One WP Migration umožňuje v bezplatné verzi importovat zálohy pouze do 100 MB. Pokud by byla záloha webu větší, je třeba si dokoupit rozšíření (viz odkaz), které zajistí, že budete moci nahrávat soubory s neomezenou velikosti.

Pomohla vám tato nápověda? Děkujeme za vaše hodnocení :-) Ouuu, stala se nějaká chyba při odesílání hodnocení. Zkuste nás prosím ohodnotit později.

Potřebujete pomoct? Kontaktujte nás Kontaktujte nás