Šablony v Miowebu a jak s nimi pracovat

Abychom vám usnadnili tvorbu webových stránek v Miowebu, můžete používat připravené moderní šablony, které jsou koncipované pro nejčastější typy podnikání a blogování. Jejich výhodou je to, že nemusíte řešit grafiku a design, protože to jsme za vás vymysleli a nachystali my. Takto připravený vzhled si ovšem můžete dál upravovat, jak budete chtít. Všechno je editovatelné. Řádky, prvky a bloky můžete přidávat, či mazat, a tedy využívat jen některou část vybrané šablony. 

V Miowebu se setkáte jednak s šablonami pro celý web, jednak také pro tvorbu jednotlivých stránek.

Výběr šablony celého webu

Při instalaci Miowebu si vybíráte základní šablonu svého webu. Máte na výběr z několika typů a každá z šablon obsahuje několik vytvořených stránek, např. Úvodní, Služby, Kontakt atd. Výjimkou je šablona Prázdná, ve které najdete pouze úvodní a zkušební stránku.

Výběrem šablony webu se vám nastaví i globální vzhled webu, tedy pozadí, fonty, hlavička i patička. Pokud se po nainstalování rozhodnete šablonu změnit, je to možné, ovšem nedoporučujeme to v případě, že už máte na webu vytvořený nějaký obsah. V tom případě dochází totiž ke smazání stránek, které byly obsaženy v původní šabloně. 

Přejete-li si tedy šablonu ještě před začátkem tvoření změnit, přejděte do  Nastavení > Web.

Nyní v levém menu vyberte Vzhled > Šablona webu, čímž se dostanete do stejného výběru šablon jako při první instalaci.

pozor

Pokud jste už na webu vytvořili něco, o co rozhodně nechcete přijít, šablonu v průběhu tvorby webu neměňte. Pokud byste šablonu změnili, o obsah byste přišli.

Výběr šablony pro jednotlivé stránky

Pokud chcete vytvořit novou stránku webu a nastavit u ní šablonu, vyberte v horní liště  Přidat > Stránku.

Nyní je potřeba si  vybrat šablonu. Šablon jsme připravili několik, a tak se nebojte, že si nevyberete. Použít můžete buď prázdnou (základní) šablonu, nebo některou z připravených ke konkrétnímu účelu.

Připravené šablony mají nastavené elementy a určitou strukturu a vy můžete změnit text, obrázky apod. Šablony jsou tu jednoduše proto, aby vám usnadnily práci, a vy nemuseli tvořit všechno nově. Pokud se vám však celý její obsah nehodí, můžete i v těchto definovaných šablonách bloky a elementy přidávat, nebo naopak mazat.

Jakmile šablonu vyberete, klikněte na  Vybrat šablonu.

V druhém kroku nastavte  název stránky, případně nadřazenou stránku a klikněte na Vytvořit stránku.

Nyní si můžete vybranou šablonu prohlédnout. Pokud vám nevyhovuje, změňte ji v levé liště  STRÁNKA > Vzhled stránky > Šablona stránky. Poté vyberte jinou šablonu a uložte. 

Pokud si chcete celou strukturu stránky vytvořit a poskládat sami, můžete si vybrat jednu z prázdných šablon, které najdete pod záložkou Základní.

Našimi klienty jsou často využívány šablony domovské, děkovací a webinářové. Neznamená to ale, že by všechny weby nebo jejich dílčí stránky vypadaly stejně. To ani nejde. Každý klient používá své fotky, jiné barvy, jiný styl psaní, fonty, hlavičku... A zpravidla vždy dojde k větší, či menší úpravě připravené šablony, čímž se každý web stává originálním.

Pomohla vám tato nápověda? Děkujeme za vaše hodnocení :-) Ouuu, stala se nějaká chyba při odesílání hodnocení. Zkuste nás prosím ohodnotit později.

Potřebujete pomoct? Kontaktujte nás Kontaktujte nás