Jak zapnout HTTPS na webu

Pokud váš web zatím nepoužívá protokol HTTPS (v URL adrese je nyní uvedeno např. http://vasefirma.cz), můžete si ho sami aktivovat přímo ve vašem účtu Miowebu na záložce Moje weby

Co je HTTPS

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) je řečí informatiky protokol, který umožňuje zabezpečenou komunikaci v počítačové síti. Podrobnější informace o HTTPS najdete v našem slovníčku.

Co je SSL certifikát

Protokol SSL se nejčastěji používá pro bezpečnou komunikaci s webovými servery pomocí HTTPS, což je zabezpečená verze protokolu HTTP. Po vytvoření SSL spojení (session) je komunikace mezi serverem a klientem šifrovaná, a tedy zabezpečená. Podrobnější informace o SSL naleznete v našem slovníčku.

Co se stane po aktivaci HTTPS

Aktivace zabezpečení pomocí HTTPS s sebou nese několik okolností, se kterými je potřeba počítat.

Změna URL adresy webu

Při přepnutí na HTTPS dochází ke změně protokolu, a tím i URL webu. To má několik následků. V rámci webu zůstanou v blogových článcích a elementech textová pole, obrázky a odkazy na staré URL, tj. jen s HTTP. Prakticky to nevadí, neboť hosting obsahuje přesměrování z HTTP na HTTPS, takže prohlížeče velmi záhy dovodí, že mají namísto HTTP použít HTTPS a toto funguje. Nicméně je dobré odkazy přesto opravit.

Ztráta FB likes

Ve vnějším světě se změna URL projeví třeba tím, že služby vázané na fixní URL, jako např. Facebook, budou web na jiném protokolu evidovat jako jiný web. Tím pádem dochází ke ztrátě (vynulování) facebookových lajků na vašem webu. (Likes na vaší fanpage na Facebooku zůstanou zachovány).

Jak zapnout HTTPS

Přihlaste se do sekce Můj účet v Miowebu a přejděte na záložku Moje weby.
Zde vyberte web, u kterého si přejete HTTPS aktivovat, a otevřete možnost Správa webu.

upozornění

Na záložce Moje weby se zobrazují pouze ty weby, které jsou hostované u Miowebu. Pokud zde váš web nevidíte, pak ho hostujete u jiného poskytovatele. V takovém případě je potřeba se s aktivací HTTPS obrátit na podporu poskytovatele vašeho hostingu, nebo přesunout web na hosting Miowebu (služba Mioweb Provoz).

V pravém horním rohu obrazovky klikněte na tlačítko Akce > Převést web na HTTPS.

Když kliknete na toto tlačítko, systém vás bude informovat o tom, co se s vaším webem stane. Pozorně si přečtěte uvedené informace. Pokud s nimi souhlasíte, potvrďte akci kliknutím na modré Zapnout HTTPS. V případě nesouhlasu dejte Storno.

Často kladené otázky

Zapnul/a jsem HTTPS, ale zobrazuje mi to chybu, že není možné web zabezpečit

Tohle se obvykle děje, pokud máte doménu ve své správě a není u ní nastavený DNS záznam typ CNAME, název www. Podívejte se do členské sekce Miowebu pod záložku Moje weby. Přímo u domény rozklikněte tabulku s DNS záznamy. Podle ní nastavte příslušný záznam u vaší domény. Přibližně za hodinu už vám půjde HTTPS nastavit.

Proč nemám v členské sekci tlačítko ZAPNOUT HTTPS?

Pravděpodobně máte web z doby, kdy nebylo možné hostovat web u Miowebu. V tomhle případě se obraťte na správce vašeho hostingu a požádejte ho o aktivaci. Pokud máte hosting u Miowebu, máte pravděpodobně HTTPS už aktivní.

Co když HTTPS na svém webu neaktivuji?

Webové prohlížeče, jako je např. Google Chrome, už aktivně upozorňují na to, že web, který nemá aktivováno HTTPS, není zabezpečený a je tak potenciálním rizikem pro návštěvníka. Některé takové weby už prohlížeč Google Chrome přestal dokonce zobrazovat úplně.

Do kdy musím HTTPS aktivovat?

HTTPS je ochrana především pro vás, vaše podnikání a návštěvníky vašeho webu. Je tedy ve vašem zájmu aktivovat HTTPS co nejdříve. 

Jak dlouho trvá aktivování HTTPS?

Aktivace proběhne v řádu minut. Pokud by se však neprojevila do 24 hodin od zadání požadavku k aktivaci, kontaktujte naši podporu na e-mailu podpora@mioweb.cz.

Jak poznám, že je HTTPS na mém webu aktivní?

V URL adrese vašeho webu bude na začátku uvedeno https://, zároveň uvidíte ve správě webu před názvem domény symbol zámku, který po najetí myši zobrazuje informaci o tom, že je web zabezpečený.

Proč po aktivaci HTTPS nevidím na webu obrázky?

Příčiny mohou být dvě. Tou první je, že máte obrázky pojmenované s diakritikou (háčky, čárky) nebo jste v názvu použili mezeru. Tyto obrázky smažte a znovu nahrajte bez diakritiky a mezer. 

Druhou příčinou může být skutečnost, že jste obrázky vkládali přes URL adresu a tato URL adresa má na začátku HTTP místo HTTPS. Adresu tedy upravte. Následně by se měly obrázky zobrazovat tak, jak mají.

Proč po aktivaci HTTPS stále vidím před URL vykřičník?

Protože máte někde na stránce webu obrázek, který se načítá ještě z HTTP. Nejjednodušším řešením je na web doinstalovat plugin Really Simple SSL. Jakmile tento plugin aktivujete, mělo by být vše v pořádku a měl by se zobrazovat zelený zámeček. Návod na instalaci pluginů najdete v tomto odkazu.

Udělal jsem všechno podle návodu a HTTPS stejně nejde aktivovat

Pokud máte v tomto směru jakékoli potíže, něco vám nejde nebo systém hlásí chybu, kontaktujte prosím naši podporu vždy e-mailem na podpora@mioweb.cz. 

tip

Abychom vám mohli co nejrychleji pomoci, do e-mailu uveďte název webu, e-mail, na který je u nás váš web registrován, a samozřejmě podrobný popis problému doplněný snímkem obrazovky s chybou.

Jaký certifikát pro zabezpečení webu používá Mioweb?

Mioweb používá k zabezpečení certifikát Let's Encrypt.

Musím za HTTPS platit?

Ne, zabezpečení webu pomocí https je v rámci tarifu Miowebu zdarma.

Pomohla vám tato nápověda? Děkujeme za vaše hodnocení :-) Ouuu, stala se nějaká chyba při odesílání hodnocení. Zkuste nás prosím ohodnotit později.

Potřebujete pomoct? Kontaktujte nás Kontaktujte nás