Způsoby platby v prodejním modulu

Nastavení způsobů plateb v prodejním modulu závisí na tom, zda jste se rozhodli využívat pro práci s fakturami Mioweb nebo aplikaci FAPI. Níže si ukážeme nastavení obou variant.

Základní způsoby platby

Ve výchozím nastavení prodejního modulu jsou dostupné dva způsoby plateb:

  • Při převzetí - částka za produkt se vybírá až při převzetí produktu od přepravce nebo na prodejně
  • Bankovní převod - běžný bankovní převod je známý a oblíbený převod peněz mezi dvěma bankovními ústavy - platbu lze zadat kdykoliv, ale zpracována je v úředních hodinách vaší banky

Platba pomocí QR kódu

QR kód je generován automaticky v rámci proměnných %%INFO_OBJEDNAVKY%% nebo %%PREVOD_INFO%%, pokud jsou dodrženy podmínky stanovené níže.

  • Bankovní účet prodávajícího je veden u české banky
  • Kupující je z České republiky

Výše zmíněné proměnné je možné využít v obsahu e-mailů, které máte nastavené v prodejním modulu v Nastavení > Prodej > Nastavení > Emaily.

Další způsoby platby

K výše uvedeným způsobům je možné přidat ještě další způsoby v závislosti na Vámi zvoleném systému pro správu plateb a fakturování. Platby a správa faktur může probíhat buď přes Mioweb nebo přes FAPI.

Pro platby a správu faktur pomocí Miowebu

V rámci platby a správy faktur v Miowebu je možné přidat následující způsoby platby.

Platební metoda CZK Jiné měny
Platební karta
Expresní bankovní převod
Mobilní platba (mPlatba) -
PayPal
Bitcoin
Google Pay
Apple Pay

Platební karta

Platbu kartou lze v Miowebu přidat skrze následující 3 platební brány.

  • GoPay - návod na propojení najdete zde
  • Stripe - návod na propojení najdete zde
  • ThePay - návod na propojení najdete zde
  • Comgate - návod na propojení najdete zde

Expresní bankovní převod

Nechte zákazníky platit pohodlně, bez opisování dlouhých čísel. Tuto možnost zprostředkovává platební brána GoPay. Pokud byste tedy tuto metodu chtěli využít, je potřeba mít Mioweb s platební bránou GoPay propojený. Návod na propojení najdete zde.

Mobilní platba (mPlatba)

Mobilní platby umožňují realizovat platby z vlastního mobilního telefonu. Platby jsou strhávány z kreditu předplacené karty nebo přičteny k vyúčtování u tarifních klientů. Mobilní platby jsou velmi praktické při úhradách menších částek (do 1500 Kč). Platbu lze zadat kdykoliv s online garancí o provedené platbě.

Tuto možnost zprostředkovává platební brána GoPay. Pokud byste tedy tuto metodu chtěli využít, je potřeba mít Mioweb s platební bránou GoPay propojený. Návod na propojení najdete zde.

PayPal

PayPal je nejrozšířenějším celosvětově používaným systémem pro online platby. V současné době může jeho prostřednictvím uživatel platit či přijímat platby ve 193 zemích světa a ve 26 měnách. PayPal poskytuje uživatelům přímou kontrolu nad svými finančními prostředky. Umožňuje jednodušeji zasílat peníze, aniž by uživatelé sdíleli své finanční údaje.

Tuto možnost zprostředkovává platební brána GoPay. Pokud byste tedy tuto metodu chtěli využít, je potřeba mít Mioweb s platební bránou GoPay propojený. Návod na propojení najdete zde. Návod na aktivaci PayPal v rámci GoPay účtu najdete zde.

Bitcoin

Virtuální měna bitcoin si získává po celém světě i v Česku stále více příznivců. Výhodou přijímání bitcoinů je okamžité připsání platby na váš účet a také snadná směnitelnost za jakoukoliv měnu na světě.

Tuto možnost zprostředkovává platební brána GoPay. Pokud byste tedy tuto metodu chtěli využít, je potřeba mít Mioweb s platební bránou GoPay propojený. Návod na propojení najdete zde.

Google Pay

Google Pay je platební metoda, která umožňuje snadné platby pomocí karty uložené v Google účtu. Zákazník nahraje údaje své platební karty do Googlu. Při následném placení předá Google údaje platební bráně a brána platbu dokončí, aniž by zákazník musel mít kartu u sebe.

Tuto možnost zprostředkovává platební brána GoPay. Pokud byste tedy tuto metodu chtěli využít, je potřeba mít Mioweb s platební bránou GoPay propojený. Návod na propojení najdete zde

Apple Pay

Apple Pay je platební metoda, která umožňuje jednoduché placení přes kartu uloženou v Apple Wallet. Apple Pay platba na internetu je pak v zásadě stejná, jako platba kartou online. Výhodou je, že na rozdíl od běžné platby kartou online uživatel v případě Apple Pay nemusí opisovat číslo karty a další údaje.
Tuto možnost zprostředkovává platební brána GoPay. Pokud byste tedy tuto metodu chtěli využít, je potřeba mít Mioweb s platební bránou GoPay propojený. Návod na propojení najdete zde. Návod na aktivací Apple Pay najdete zde - nadpis "Jak aktivovat Apple Pay v GoPay obchodním účtu".

Pro platby a správu faktur pomocí FAPI 

Do e-shopu je možné přidat veškeré způsoby plateb, které aplikace FAPI nabízí.

Jednotlivé způsoby najdete přímo v nápovědě FAPI zde.

INFO

Aby bylo možné metody platby z FAPI do prodejního modulu Miowebu přidat, je nutné mít tyto systémy propojené. Nápovědu k propojení najdete zde.

UPOZORNĚNÍ

V případě, že jste se rozhodli pro platby a správu faktur využívat aplikaci FAPI, je potřeba mít tuto aplikaci zvolenou v nastavení prodejního modulu na záložce Prodej a fakturace.

Jak přidat další způsob platby

Pokud máte již platební bránu nebo FAPI připojeno, přejděte nyní do Nastavení > Prodej.

Zde zvolte Způsoby platby a vpravo nahoře klikněte na tlačítko Přidat způsob platby.

Nyní nový způsob pojmenujte tak, jak si přejete, aby se zobrazoval zákazníkům, např. "Platební kartou online", vyberte příslušný typ platby z roletky a přidejte popis platby, který se zobrazí v otazníku u zvolené platby a slouží jako nápověda pro zákazníka, jak daný způsob platby funguje.

Vpravo pak máte možnost pomocí funkce Viditelnost určit, zda se tento typ platby má zobrazovat v nabídce možností způsobu plateb v prodejním modulu, nebo si jej přejete zatím skrýt.

Jakmile je vše vyplněno, uložte nový způsob platby kliknutím na tlačítko Vytvořit ve spodní části obrazovky.

Deaktivace způsobu platby 

Pokud si přejete dočasně skrýt některý ze způsobů plateb, přejděte do nastavení plateb a klikněte na zelené kolečko s fajfkou u dané platby. Tím dojde k její deaktivaci a v prodejním modulu se zákazníkům nebude zobrazovat. Kdykoliv později můžete tento způsob platby stejný způsobem opět aktivovat.

Odstranění způsobu platby

V případě, že si přejete některý ze způsobů platby úplně smazat, pak u zvoleného způsobu platby klikněte na tři tečky a vyberte možnost Smazat.

Pomohla vám tato nápověda? Děkujeme za vaše hodnocení :-) Ouuu, stala se nějaká chyba při odesílání hodnocení. Zkuste nás prosím ohodnotit později.

Potřebujete pomoct? Kontaktujte nás Kontaktujte nás