Rozcestník - společná členská sekce a jedno přihlašování

Pokud máte vytvořených více online kurzů, je vhodné pro přehlednost a uživatelskou přívětivost vytvořit tzv. Rozcestník, díky kterému se budou moct uživatelé přihlásit na jednom místě pomocí jednoho jediného formuláře a následně si vyberou, do které členské sekce vstoupí.

Co je cílem:

  • mít na webu v menu tlačítko Přihlásit se, které povede na přihlašovací stránku do členské sekce (Rozcestníku)
  • mít na webu pouze jednu přihlašovací stránku s pouze jedním přihlašovacím formulářem
  • dát návštěvníkům možnost zorientovat se ve všech vašich online kurzech a případně si zakoupit další.

Jak to funguje technicky

Každá registrace do členské sekce ve skutečnosti znamená, že se vytvoří uživatel ve WordPressu, který získá oprávnění k přístupu na různé části webu. Identifikátorem účtu je e-mailová adresa uživatele, což v praxi znamená, že nezáleží na tom, kolik máte členských sekcí, protože se nevytváří účet pro každou sekci, ale vytváří se zmíněný účet ve WordPressu.

Uživatel tak bude mít vždycky pouze jeden přihlašovací e-maily a pouze jedno heslo. Těmito údaji se přihlásí do všech členských sekcí, které máte na webu vytvořené. Nemůže se stát, že by měl pro jednu členskou sekci jiné heslo než pro jinou. To by nastalo pouze v případě, že by si přístup do jiné členské sekce zakoupil na jinou e-mailovou adresu.

Na základě výše uvedeného tak dává smysl, abyste na webu měli pouze jednu přihlašovací stránku a pouze jeden přihlašovací formulář.

Jak vytvořit společnou členskou sekci (Rozcestník)

Společná členská sekce (Rozcestník) je už vytvořená automaticky v případě, že Váš web obsahuje funkce pro členské sekce. Je ale potřeba podotknout, že se nejedná o standardní členskou sekci a tedy neobsahuje všechny možnosti.

Rozcestník funguje jako nadřazená členská sekce všem ostatním členským sekcím. Toho lze využít pro:

  • nastavení hlavičky a patičky členských sekcí - v tomto případě nastavíte hlavičku a patičku v Rozcestníku a všechny ostatní členské sekce budou toto nastavení přebírat (za předpokladu, že jim nastavíte, že mají patřit pod Rozcestník)
  • nastavení společné přihlašovací stránky
  • nastavení společné nástěnky
  • vytvoření přehledu všech členských sekcí na webu

KROK 1: Nastavení vzhledu Rozcestníku

Nastavení vzhledu rozcestníku a všech členských sekcí, které Rozcestník budou používat, najdete v Nastavení > Členské sekce > Vzhled. Nastavení funguje stejně jako u nastavení vzledu webu / e-shopu / klasických členských sekcí.

KROK 2: Nastavení společné nástěnky a přihlašovací stránky

Nástěnku i přihlašovací stránku je potřeba nejdříve vytvořit a to standardním způsobem pomocí tlačítka +Přidat > Stránku > Členské stránky > Nástěnka / přihlašovací stránka. Obě stránky si pojmenujte tak, abyste věděli, že patří pod společnou členskou sekci.

POZOR!

Na přihlašovací stránce nezapomeňte upravit element Přihlašovací formulář. Zde je potřeba nastavit, že má přihlašovat do Rozcestníku.

Následně přejděte do Nastavení > Členské sekce > Nastavení > zde z roletky vyberte a nastavte stránku Společná nástěnka a stránku Společné přihlášení.

Kolonka Umožnit přístup

Zde můžete rozhodnout, zda do Rozcestníku může mít přístup kdokoliv, tedy i ten, komu vypršela platnost členství do všech Vašich členských sekcí, nebo pouze ten, kdo má platné členství alespoň v jedné čl. sekci. Pro tento účet se Rozcestník jako členská sekce nepočítá.

Nakonec uložte změny modrým tlačítkem Uložit.

KROK 3: Nastavení přehledu všech členských sekcí

Aby byl rozcestník přehledný a plni svůj účel, je potřeba na jeho nástěnku nastavit zobrazení všech členských sekcí, které máte na webu. To provedete tak, že si otevřete nástěnku Rozcestníku a vložíte na ni element Seznam členských sekcí.

V tomto elementu pak jen přidejte všechny členské sekce, které chcete v přehledu zobrazovat.

Tímto je Rozcestník hotový a připravený k použití.

INFO:

Systém se automaticky stará o to, aby do každé členské sekce měl přístup jen ten, kdo si ho zakoupil, nebo komu jste ho udělili. To znamená, že i když v Rozcestníku zobrazíte všechny členské sekce webu, uživatel bude moct vstoupit pouze do těch, do kterých má přístup. Ostatní členské sekce v nabídce uvidí, ale budou zašedlé se symbolem zámečku a uživatel nebude moct vstoupit.

TIP:

V elementu Seznam členských sekcí je možné nastavit prodejní stránku, tedy stránku, na kterou budou návštěvníci odkázáni k možnosti zakoupit si přístup.

Jak nastavit členské sekci používání Rozcestníku

Pokud máte zvládnuté předchozí kroky, můžete se pustit do nastavení Rozcestníku pro jednotlivé členské sekce.

Přejděte do Nastavení > Členské sekce > a vyberte členskou sekci, kterou chcete zařadit do Rozcestníku. Klikněte na její název a poté v sekci Společné přihlášení zapněte funkci "Použít společnou přihlašovací stránku a po příhlášení přesměrovat na společnou nástěnku".

Posledním krokem je nastavení nástěnky členské sekce. Každá členská sekce má svoji vlastní nástěnku, tedy zde nastavte nástěnku pro danou členskou sekci, nikoliv pro Rozcestník.

Pomohla vám tato nápověda? Děkujeme za vaše hodnocení :-) Ouuu, stala se nějaká chyba při odesílání hodnocení. Zkuste nás prosím ohodnotit později.

Potřebujete pomoct? Kontaktujte nás Kontaktujte nás